episodul 1: aici
de vreo trei ani imi scosesem inima dintre coaste si, cum nu ma puteam hotari ce sa fac cu ea, o purtam intr-un soi de recipient transparent atasat, prin cleme metalice, fire cleioase ramase dintr-o vata de zahar in forma de inima si lipici de la plicurile pentru scrisori parfumate, de stern. recipientul era prost facut, din materiale recliclate, de calitate indoielnica, iar eu nu reuseam nicicum sa il aplatizez indeajuns pentru a contribui gratios la silueta pe care, oricat ma straduiam, nu puteam sa o aduc la forma subtire si prelunga pe care o admiram la vecina de la trei si la colega de la biroul ingust.
in primele zile am umblat lipita de zidurile de beton, intimidata de privirile incisive cu care femeile si barbatii ma scrutau, din cap pana in picioare si fara nici o opreliste, mai ales ca discretia fusese de ani buni eradicata (una din marile realizari ale societatii moderne, dupa cum aflasem intr-o placuta conversatie de zece minute, la un ceai de praf de autobuz, cu vecina de la trei). aproape regretam chiar, in acele zile, ca nu am ascultat sfatul bunei mele prietene de la birou care, dandu-se pe ea insasi ca exemplu, ma sfatuise sa imi las inima acasa sau, mai bine chiar, sa o arunc ori in cel mai rau caz, daca nu ma indur, sa o pun undeva bine pentru vreo cincizeci de ani.
dupa spusele ei, in lipsa acestui organ redundant, postura era mult imbunatatita, plamanii se lafaiau in intreaga cavitate toracica si puteau prelucra pe indelete aerul prafos, dispozitia nu suferea modificari inopinate iar conversatiile nu erau tulburate de stangacii sau balbaieli, ceea ce imbunatatea considerabil abilitatile sociale. daca ma luam dupa zambetul ei perfect simetric, perfect potrivit cat sa ii puna gropitele in valoare insa nu atat de extins cat sa riste (oh, quelle horreur!) sa ii apara riduri in coltul ochilor, dupa gratia ireprosabila cu care se prelingea pe holuri si dupa vraful de invitatii romantice, cu codul pin mentionat in antet, de pe biroul ei, nu puteam decat sa ii dau dreptate.
si cu toate astea nu ma puteam hotari. sa o indes la loc nu mai era o optiune. oricat as fi incercat sa o ingustez, fie ca o calcam in picioare sau ca incercam o criogenie chibzuita, nu mai reuseam sa o potrivesc intre coastele neincapatoare. tinand cont de circumstante, solutia recipientului adiacent mi se parea acceptabila.
e drept ca dimineata, la plecare imi punea oarecare dificultati in ajustarea vestimentatiei, pentru ca se innaravise si uneori tot mai incerca sa sara din recipientul defectuos sigilat direct in strada, si nu o data trebuisem sa o adun dintre picioarele trecatorilor si sa o sterg de praf, sau sa o scot pe bucati dintre dintii vreunui caine maidanez, sa o oblojesc si sa o pun la loc, cu atentie. in timp ce coboram scara auzeam in spatele meu susotelile nemultumite ale vecinelor care se temeau ca recipientul meu, complet neigienic, ar putea fi purtator de aleanuri patogene.
in plus, le ajunsesera la ureche zvonuri cum ca as fi incalcat sfanta taina a ipocriziei, ca intr-o zi si chiar si intr-o noapte as fi fost auzita spunand deschis, in mijlocul strazii, ca mi-e inima plina, ca nu aveam nimic sfant si ca as fi fost in stare sa nu trec niciodata de etajul saptezeci din cauza ca mai sus bratele nu erau primitoare, si cate si mai cate, semn clar ca, orice ar fi fost substantele emanate de insalubrul recipient, mi se urcasera la cap.
cu timpul, insa, ma obisnuisem si cu susotelile ascutite din urma mea, si cu straniul recipient care ma obliga sa pastrez o pozitie nefireasca, inclinata spre spate, pentru echilibru si mi-am zis ca, pana ma mai dumiresc, se poate trai foarte bine si in felul asta. am constatat ca recipientul meu devenise incapator si trainic, desi inca pacatuia estetic grav, si desi nu reusisem sa elimin nimic puteam in continuare sa adaug, cu usurinta iar spatele se indreptase de la sine, efectul exerciutiului, pare-mi-se. si mi-am invitat vecinele la o salata de ardei proaspeti.