luni, 21 decembrie 2009

absurditati elucubrante

traiesc oximoronic, imi impart existenta intre doua contradictii si nu pot sa trec cu vederea ironia ascunsa in serile de iarna.

am decis sa adopt un optimism asumat, constient si activ, din spirit practic. incerc zilnic sa-mi gasesc drumul tinand cont de vremi si societate, asa incat nu-mi permit atitudini deterministe sau fataliste. si cu toate astea zilnic trebuie sa constat cat de escapist este optimismul meu.

ma mandresc cu apartenenta la specia bipeda si rationala, si ma folosesc cu desfatare de ratiune ca singur instrument care imi poate indica o cale de scapare. si in acelasi timp presimt adanc si nelamurit, cu intrega-mi natura de femeie, ca intelesurile scapa ratiunii si ca se indeparteaza cu atat mai mult cu cat las ratiunea sa domine instinctualul.

imi trasez zilnic, benevol, granite, din varii motive: de dragul celui de langa, din nevoie de adaptare si socializare, de frica sau lene, etc. si cu toate astea nu trece o zi in care sa nu constientizez cu voluptate libertatea completa de care ma bucur.

ma invart mereu in jurul acelorasi intrebari, fara dorinta reala de a gasi un raspuns. gasirea raspunsului ar fi probabil o tragedie la fel de mare decat lipsa desavarsita a unuia. a doua zi poate as gasi un rost dar totul ar fi mult mai fad.

trecerea timpului imi provoaca fiori. caut febril activitati, ganduri, sentimente, senzatii, panicata ca am sa raman fara timp si ca n-oi fi reusit sa descopar acea activitate, acel gand, acel sentiment. si totusi am lungi perioade de letargie, cu miros de fum rece.

sunt binevoitoare si prietenoasa, increzatoare si deschisa, dar raman inconjurata de aceeasi cativa prieteni vechi, nemairegasind disponibilitatea copilarteasca de a investi in prietenii noi.


2 comentarii:

Gore spunea...

"disponibilitatea copilareasca de a investi in prietenii noi" presupune o doza mare de inocenta. Incertitudinile existentiale cresc odata cu varsta, dupa ce doza de inocenta, care la copii este maxima, incepe sa se volatilizeze. Poate cineva sa ajunga la varsta parintilor si apoi a bunicilor pastrand aproape intacta inocenta copilariei? De regula nu, in acest stadiu al evolutiei, dar ca in orice regula exista si exceptii. De ce isi pierd copii inocenta?

MedeeaS spunea...

ai dreptate in ce zici, Gore, din pacate. Zic din pacate pentru ca exceptiile de care vorbesti tu sunt extrem de rare, in forma lor ingenua.

Cred ca pierderea inocentei este mai degraba contagioasa la nivel social, si tine mai putin de confruntarea cu incertitudinile existentiale. Confruntarea cu preconceptiile, meschinaria sau neincrederea celorlalti accelereaza procesul de pierdere a inocentei, proces in urma caruia preconceptiile si neincerderea devin justificate. Pana la urma ne invartim intr-un cerc vicios.


contoare