luni, 10 ianuarie 2011

ce-am mai vazut

siii... au trecut si sarbatorile astea, ca si cum nici n-ar fi fost. stiu ca am zis cum ca revin cu detalii despre sarbatori si spiritul craciunului, dar oricat mi-ar chinui inspiratia nu pot scoate detaliile de unde nu-s. spiritul craciunului s-a evaporat asa cum a venit, fara sa poposeasca prea mult, alungat de saptamana de la birou inter-sarbatori iar revelionul a insemnat un weekend de petreceri in care n-am prea vazut zapada.

programul extra-sarbatori a constat in aceleasi activitati (extrem de palpitante) hibernale - birou zi-lumina si lenevit in vastele apartamente in restul timpului si weekenduri, prin urmare am reusit sa mai vad niscaiva filme mai mult sau mai putin interesante, despre care ma gandii sa va impartasesc si domniilor voastre>

Black Swan

regizat de Darren Arronofsky (argument singur suficient pentru a vedea filmul) cu Natalie Portman in rol principal. Filmul este o poveste despre balet si obsesia perfectiunii,  iar Natalie Portman face un rol excelent. ba chiar, as spune ca rolul ei este ceea ce da valoare filmului, pentru ca recunosc ca mie povestea nu mi s-a parut extrem de interesanta. Natalie Portman, in schimb, se transforma sub ochii nostri si reda cu acuratete complexul de stari sufletesti provocat de dorinta obsesiva de a atinge perfectiunea in dans si de a se identifica cu personajul din lacul Lebedelor, mergand pana acolo incat sufera o dedublare a propriei personalitati. Filmul este presarat cu mici detalii care tradeaza comportamentul obsesiv - compulsiv al eroinei, de la ticurile anorexice, scarpinatul inconstient pana la antrenamentele extentuante, iar sentimentele pe care ti le trezeste sunt de mila amestecata cu oroare si admiratie.
trailer:


 Den Brysomme Mannen (the bothersome man)

un film norvegian cu un regizor de care nu am auzit niciodata pana acum (a fost nevoie sa verific de doua ori titlul, ca sa fiu sigura ca am redat ortografia corecta) si actori de care n-am auzit nici atat. am ajuns la filmul asta intamplator, abia acum (filmul e din 2006), dar vizionarea lui m-a facut sa il includ in categoria acelor capodopere, produse ale cinematografiei ne-hollywoodiene, care, nebeneficiind de suficienta promovare si mediatizare, risca sa ramana necunoscute pentru majoritatea consumatorilor amatori de film.
filmul este o drama existentiala condimentata cu o nota constanta de umor negru, despre un barbat care se trezeste intr-un oras perfect, fara sa stie cum a ajuns acolo, cu slujba perfecta, masina perfecta, cu o sotie (ba chiar si cu o amanta) perfecta. singura problema e ca totul e extrem de fad: mancarea nu are gust, bautura nu imbata, lipseste larma copiilor de pe strazi iar sexul nu produce nici o senzatie. cu exceptia omuletului nostru, toti ceilalti par perfect multumiti, iar singurul subiect prezent in discutii priveste decoratiunile interioare. printr-o intamplare personajul nostru crede ca gaseste o cale de evadare, printr-un tunel sapat intr-o pivnita, dar chiar dupa ce gusta (la propriu) o farama dintr-o alta lume este capturat de concetateni. in disperare de cauza incearca sa se sinucida, dar nici macar sinuciderea nu-i reuseste.
intreg filmul este o metafora la adresa absurdului existentei, a zbuciumului inutil al omului ajuns intamplator prizonier al unui sistem cu reguli predefinite si inalterabile, de la care, indiferent de eforturile depuse, nu se poate sustrage. vi-l recomand cu mare drag.
trailer:


 
Le concert

in regia lui Radu Mihaileanu, cu o suita de actori rusi, francezi si romani. am gasit (poate si din oarecare mandrie nationala) filmul o capodopera. 50% comedie, 50% drama, incat la sfarsit nu stii daca plangi de emotie sau datorita comicului irezistibil. fiind un film relativ mai cunoscut, o sa fiu succinta in detalii. filmul e povestea unui fost dirijor al Teatrului Balsoi din Moscova, adus la statutul de om de serviciu de autoritatile comuniste, care incearca sa repuna in scena un concert de Ceaikovski intrerupt in urma cu 30 de ani. pe parcurs, sunt dezgropate drame personale uitate, care dau filmului o incarcatura emotionala amplificata de muzica lui Ceaikovski.
trailer:


Turistul
cu Angelina Jolie si Johnny Depp - un singur sfat: nu cheltuiti banii pe bilet la cinema. as zice ca merge seara, dupa serviciu, ca film cu urmariri, impuscaturi si femei frumoase (unii ar spune ca si acest aspect e discutabil), care sa nu-ti solicite inutil neuronii, dar si in cazuri de astea se pot gasi alegeri mai fericite. 

Niciun comentariu:


contoare