vineri, 20 martie 2009
dualitate intrerupta
- nu mai putem asa, Petra, nu te mai inteleg. esti oscilanta, visatoare si iresponsabila, te infierbanti prea usor si ma provoci spre actiuni deloc rezonabile. nu ma mai asculti, nu imi mai accepti autoritatea, si stii foarte bine ca tu singura nu ajungi nicaieri. ma obosesti teribil, si nu mai am timp de mine. macar daca din goana comuna as gasi surse pentru propria-mi dezvoltare, cred ca ti-as putea ierta nelinistea. dar sfarsitul zilei te gaseste pe tine la fel de nelinistita iar pe mine sfarsita de puteri.. inca o zi neproductiva.
- dar.. eu sunt libera.. nu pot trai altfel.. uita-te la mine, ma sufoc, deja am inceput sa ma invinetesc de la discutia asta.
o spranceana ridicata (Petra a sesizat o nuanta de cruzime ironica, dar zilele astea s-a dovedit excesiv de susceptibila, posibil sa fi fost doar o parere):
- te-am lasat o perioada, pentru ca recunosc ca am o slabiciune pentru tine, dar trebuie sa inveti sa respecti niste limite. pana si tu trebuie sa recunosti ca m-am dovedit destul de permisiva. dar... nu imi dai de ales, trebuie sa uit de tine o perioada, sa ma regasesc, sa imi pun ordine in ganduri. stii ca e doar temporar, ca o sa ne revedem pentru ca nu putem trai una fara alta.... bla, bla......
pentru Petra totul devine cetos, se scufunda din ce in ce sub greutatea clipei... ea n-a trait niciodata in trecut sau viitor, parasirea actuala o ucide...previziunile de orice fel nu sunt specialitatea ei, prea tin de rational ca sa se poata dovedi incurajatoare.
marți, 17 martie 2009
pasiuni trecute si viitoare
Tatal meu, vanator pasionat de mai bine de 20 de ani, are o vorba : « Vanatoarea si prostia sunt surori bune ». Asta numai cand se intoarce rupt de foame si oboseala dupa cate o zi (eventual una de iarna, cu frig si ninsoare) de umblat aiurea dealurile fara sa prinda picior de mistret, pentru ca in zilele cu succes isi uita intelepciunea in favoarea mandriei de vanator care isi hraneste familionul.
miercuri, 11 martie 2009
Seven Pounds
filmul e regizat de Muccino (responsabil si pentru The Pursuit of Happyness), si il are tot pe Will Smith in rolul principal, care face un rol de zile mari. Spre deosebire de filmul anterior, pe langa povestea cu miez, Seven Pounds beneficiaza si de un ritm sustinut, cu intorsaturi de situatie si de personaje secundare bine construite
nu am inteles de ce filmul nu a beneficiat de atentie la Oscaruri, pentru ca valoarea e clar peste The Curios Case of Benjamin Button (care mi s-ar fi parut un film excelent, daca ar fi avut o ora jumatate in loc de 3 si n-ar fi fost cumplit de lent si previzibil) sau Slumdog Millionaire (care iar mi s-ar fi parut un film ok daca n-ar fi luat atatea premii si n-ar fi fost atat de mediatizat, si oricum are cam mult iz telenovelistic). n-am vazut celelalte filem nominalizate, insa recenziile nu prea m-au motivat.
din filmele de anul trecut am mai vazut doua care mi-au placut, si despre care nu prea s-a vorbit - In Bruges (prima data cand am reusit sa vad un film al lui Collin Farrell pana la capat fara intreruperi voluntare) si Gran Torino (Clint Eastwood la batranete e un actor demn de luat in considerare, iar rolul lui face tot filmul). Planuiesc sa vad in perioada urmatoare Vicky Cristina Barcelona, pe care il astept in cinema pentru ca am mari asteptari, si Revolutionary Road. Daca impresiile sutn bune revin.
marți, 10 martie 2009
zile astenice...
nu ca n-as avea treaba, idei sau dispozitia necesara. am de lucru cat lumea, idei garla si starea de spirit proactiva, dar toate raman la nivel teoretic. cand e vorba de pus in practica.. pe toate le fac, dar absolut pe toate, cu maximum de eficienta si organizare, doar ca de maine.... azi as prefera sa mai dorm juma' de zi....
ca urmare am decis ca am neaparata nevoie de un plus de motivatie/infuzie de energie/boost/scuturare (las la libera interpretare termenul optim), si pana la sfarsitul saptamanii cand ma vad cu fetele mele si am sa am sigur parte de o resuscitare, orice idee e binevenita.
miercuri, 4 martie 2009
incertitudine
Infernul sunt ceilalti, spunea amicul meu Jean-Paul, iar eu, care in general nu obisnuiesc sa il contrazic, de data asta ma intreb cata dreptate are. Cat din infern se gaseste in ceilalti si cat in mine? Sau poate infernul vine din incompatibilitatea dintre sine si ceilalti, din antagonismul dintre Dasein si Mitsein, dintre eu pentru mine si eu pentru ceilalti.
Mi-am redescoperit de curand fragilitatea propriei constructii, volatilitatea unei fericiri traite prea intens. Am descoperit ca fericirea te indeparteaza prea mult de realitate, care in cele din urmaisi cere drepturile si te trage inapoi subit si categoric, iar caderea in realitate este cu atat mai dureroasa cu cat fericirea gustata a fost mai intensa.
Un sfert de ora de discutie cu un “om mare”, exponentul perfect reprezentativ al celorlalti, a reusit sa zgudie pana-n temelii echilibrul fragilei constructii numite “sine”, la care muncisem vreme indelungata, scotand la bataie optimismul si bucura vietii de care dispun in resurse considerabile, punandu-mi sufletul pe o tava lasata pe trotuar, la colt de strada, la dispozita trecatorilor.
Sec si transant, mi s-a perindat prin fata ochilor tot sirul defectelor de care ma fac vinovata (care, intre noi fie vorba, imi erau indeajuns de cunoscute): idealismul, nehotararea, insuficienta maturitate, sentimentalismul, inconsecventa, nimicnicia si mai ales, pacat capital, singur suficient pentru condamnarea-mi definitiva, lipsa cronicizata a simtului realitatii.
Ca o trezire brusca intr-o dimineata in care dormisem linistita cu senzatia de week-end si realizez brusc ca e mijlocul saptamanii si am intarziat la serviciu, cu tiutul innebunitor al ceasului in urechi, lumina prea puternica pentru ochii inca impaienjeniti, si graba de a-mi reveni in simtiri pentru a face fata noii zile, trezirea la realitate a fost dureroasa pentru simturi si buimacitoare pentru minte. O saptamana am petrecut-o in transa, indeplinind minimul subzistential, coplesita de intrebari.
Cat traiesc pentru mine si cat pentru ceilalti? Trebuie sa iau in calcul propria perceptie a realitatii sau realitatea majoritatii ? Daca un compromis atrage un altul, cand trebuie sa ma opresc pentru a nu-mi altera irevocabil eul? Cand necesitatea unei schimbari imi va aparea ca iminenta, voi avea curajul sa o intreprind sau voi fi prea prinsa in angrenajul realitatii sociale? Pot trai pastrandu-mi principiile, sau renuntarea la principii este singurul trai posibil? Si cum e mai bine, fericit in lumea ta sau mizerabil in lumea reala?